Fyra ämnesområden

Projektet har hållit fyra friskvårdsträffar inom fyra ämnesområden. Här finns material från dessa.

Träning/sjukgymnastik
Vad bör man tänka på för att träna och hålla sin kropp smidig och rörlig. Vad är bra och vad är inte bra för den som har Marfan syndrom. Det finns  vissa former av träning som inte är bra för den som har svag bindväv (boxning, karate, judo, dykning, bergsbestigning till exempel). Under helgen kommer du att få prova på träning och lära dig vilka träningsredskap som kan vara bra men få tips om träning som kan göras helt utan någon form av extra utrustning.

Föredrag om träning och sjukgymnastik

Medicinsk yoga
Medicinsk yoga är en mjuk och enkel form av yoga som alla kan klara av. Yogan kombinerar enkla kroppsövningar med andning och även med så kallade mantran, som är en enkel ramsa att säga tyst för sig själv under yogan. Den är till för att hålla koncentrationen vid yogan. I medicinsk yoga ingår också meditation Det innebär att man sitter och lyssnar till mjuk behaglig musik och själv nynnar med eller tänker med i texten samtidigt som man kopplar av fullständigt. En stor del av den medicinska yogan är andning; djup, långsam och lugn andning.

Läs mer om medicinsk yoga

Taktil massage
Alla deltagare får var sin halvkroppsmassage. Taktil massage är en erkänd metod som används inom rehabilitering, omvårdnad och friskvård. Det är en mjuk omslutande beröring som med varsamma styrkningar aktiverar beröringsreceptorerna. Händerna är arbetsredskapet. Med lugn rytm följer rörelserna varandra så att det parasympatiska nervsystemet aktiveras – motpolen till adrenalinpåslag och stress. Kroppen är ”inboad”. Det stärker kroppsuppfattningen och ger skydd, trygghet och värme. Etik och bemötande är viktiga delar av metoden.

Läs mer om taktil massage

Mat att må bra av
Det finns inte någon utprovad diet som är särskilt lämplig för personer med Marfans syndrom. Däremot är matvanor en av de faktorer som bidrar till hur vi mår och det finns en del hjälpmedel för den som vill äta nyttigt. Vi kommer att prata om sambanden mellan mat och välbefinnande i vid mening. Vi kommer tillsammans att försöka hitta några svar på frågorna: Hur ser bra mat ut idag? Vad behöver jag veta för att kunna välja klokt när jag handlar, lagar och äter?

Föredrag om K-vitamin

Föredrag om kostråd och dieter

Föredrag om allmänna kostråd

Föredrag om råvaror

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *